Huisartsen verstrekken geen verklaringen voor mondkapjes – Medisch Centrum Molenweg – Amstelveen
Molenweg 12/12A 1182 CL Amstelveen

Terug naar overzicht

Huisartsen verstrekken geen verklaringen voor mondkapjes

Per 1 december 2020 geldt de verplichting tot het dragen van een mondkapje.
Voor mensen die vanwege een zichtbare of onzichtbare beperking niet in staat zijn om een mondkapje te dragen bestaan er uitzonderingen op de verplichting. Hierbij valt te denken aan mensen met een ernstige longaandoening of mensen die niet in staat zijn een mondkapje te dragen of op te zetten, bijv. door een aandoening in het gezicht of wanneer iemand erg in de war raakt door het dragen van een mondkapje wegens een verstandelijke beperking of psychische aandoening. Politie en boa’s kunnen mensen vragen zelf aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt.

Als huisartsen krijgen wij vragen van patiënten om een verklaring af te geven dat patiënten geen mondkapje kunnen dragen. Dit is geen taak voor de huisarts (bron LHV). In Nederland worden eventuele medische verklaringen door onafhankelijke artsen afgegeven en niet door de behandelend (huis)arts. Informatie over waarom de behandelend arts geen geneeskundige verklaring afgeeft is te vinden op KNMG.

Vilans (landelijke kennisorganisatie voor de langdurige zorg) heeft een zgn. weigeringsbriefje opgesteld (beschikbaar in meerdere talen). Dit kaartje kunt u zelf invullen en printen

Publicatiedatum: 10-04-2021